23 Ocak 2010 Cumartesi

Çocuklar için kitap nasıl seçilmeli? | Haber

Yarıyıl tatili bugün başlıyor. Anne-babalar, 'Tatilde çocuğuma hangi kitabı okutmalıyım?' telaşında.


NT Kitabevleri bu seçimi kolaylaştıracak bir çözüm geliştirmiş. Mağazalarda görevli çocuk gelişim uzmanları çocuklara yaşlarına göre kitap öneriyor.

Çocuklara kitap alırken dikkat etmemiz gereken birçok önemli nokta var. İlkokul öğrencileri için yazıların, resimlerin üzerine gelmemesi, resimlerin netliği, yazı karakterlerinin kolay okunacak büyüklükte olması gerekir. Bu ayrıntılara dikkat edilmesi çocukların okuma alışkanlığı kazanmasını kolaylaştırıyor. Kitapların, çocukların yaş ve gelişim seviyesine uygunluğu ise ihmal edilmemesi gereken bir husus. NT Kitabevleri, kitap seçiminde zorluk yaşayan velilere, kolaylık sağlayacak bir uygulama başlattı. Mağazalardaki çoğu çocuk gelişimi bölümü mezunu uzmanlar ve bazıları da çocuk gelişimi bölümü öğrencisi olan görevliler, hem çocuklarla sohbet ediyor, hem de onlara seviyelerine uygun kitaplar öneriyor.

NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak'a bu uygulamanın ayrıntılarını sorduk. Kolak, Türkiye'nin geleceği gençlere yatırım yaptıklarını söylüyor. Kitabevlerinde çocuk gelişim uzmanı çalıştırmaya bir yıl önce bazı şubelerinde pilot uygulama olarak başlamışlar. Velilerden gelen olumlu tepkiler, NT yönetimini cesaretlendirmiş ve uygulamanın yaygınlaştırılmasını sağlamış. Şu anda Türkiye genelinde 80 NT şubesinin 30'unda çocuk gelişim uzmanı bulunuyor. Mersin, Samsun, İstanbul, Erzurum, Çorum bu şubelerden birkaçı. Kolak, 2010 yılı sonuna kadar, bütün şubelerde çocuk gelişim uzmanları bulunduracaklarını söylüyor.

Çocuklar beni anne gibi görüyor

İstanbul Sefaköy ilçesi Armoni Park Outlet Center'daki NT mağazasında, çocuk gelişimi bölümü öğrencisi Merve Vardar çalışıyor. Merve, Arel Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü öğrencisi. Çocuk kitapları bölümünde sizi o karşılıyor. Çocuklarla konuşuyor, onların ilgilerini öğrenmeye çalışıyor, sonra da sevebilecekleri kitaplar öneriyor. Vardar, çocukların kendisini bazen abla bazen de anne gibi gördüğünü anlatıyor. Çocuklara kitap tavsiyesinde bulunmadan önce onları tanımaya çalıştığını söylüyor. Çocukların okuma seviyesini, hazır bulunuşluk düzeyini, kitaba karşı ilgisini öğrenip ona göre tavsiyelerde bulunuyor. İşe ilk başladığında ebeveynlerden olumlu ve olumsuz birçok tepki almış Merve. "Sen benim kızımı ve oğlumu benden iyi mi tanıyacaksın!" diyenlerin yanında sık sık teşekkür edenler de olmuş. Mağazanın müdürü Uğur Durgun, ailelerin uygulamaya ilgilerinden oldukça memnun. Durgun, Merve ile 5 ay önce çalışmaya başladıklarını ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını söylüyor.

Çalışanların eğitimi yüksek, yöneticilerin sertifika alması zorunlu

NT Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak, kitap satışında çalışan görevlilerin eğitim seviyesinin yüksek olmasına dikkat ettiklerini söylüyor. Çalışanların büyük çoğunluğu ya üniversite öğrencisi ya da alanında uzman kişiler. Kolak'tan mağazalarda görevli personelin kitap okuma zorunluluğu olduğunu öğreniyoruz. Kolak, bunun yanında her şubede personele müşteri ilişkileri ve psikolojisi konusunda eğitimler verildiğini ifade ediyor.

kaynak: www.samanyoluhaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Popüler aramalar | Kitap indir | ebook download | kitap özetleri | bilgisayar kitapları indir | roman indir | dini kitap indir | sanal kitap | kitap oku